Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξορισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

επιμέλεια σελίδας: Πάνος Αϊβαλής, δημοσιογράφος, επι-κοινωνία // email: panosaivalis@gmail.gr

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ξενοφοβία
// το αίσθημα φόβου ή και αποστροφής προς τους ξένους: η - προκαλεί ρατσιστική συμπεριφορά. - ξενόφοβος, ξενοφοβικός Ελλ. λεξικό Γ. Μπαμπινιώτη

Ξενοφοβία (από το "ξένος" + "φόβος") είναι όταν ένας άνθρωπος είναι επιφυλακτικός ή αντιπαθεί κάτι ή κάποιον που δεν είναι δικό του, δηλ. δεν ανήκουν στην ίδια εθνικότητα, θρησκεία κ.α. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

κιτρινισμένες λιθο-γραφίες... για τον άνθρωπο και τις αξίες που χάθηκαν στην εποχή μας...

~

..................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

Μετάφραση - Translate

Ειδήσεις

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Μονογραφία με τίτλο "ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΕΤΕΡΟΤΗΤΑ" της Ελένης Καρασαββίδου


Ελένη Καρασαββίδου
"λογοτεχνία και ετερότητα
- η περιπτωση του εθνοτικα αλλου / λογοτεχνικες καταγραφες
για την παλια και νεα πατριδα / μια παιδαγωγικη - διαπολιτισμικη προσεγγιση"
Εκδόσεις Ύφος


Η Ελένη Καρασαββίδου μας είναι ιδιαίτερα γνωστή για την κοινωνική και πολιτική της δράση καθώς και για την ποιητική της δημιουργία.
Όμως, εκτός από αυτά, χτίζει και δημιουργεί και ένα εξαίρετο επιστημονικό έργο.
Ο λόγος τώρα για την επιστημονική της μονογραφία, που έχει κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Ύφος. Η μονογραφία αυτή έχει τίτλο "ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΕΤΕΡΟΤΗΤΑ - Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΤΙΚΑ ΑΛΛΟΥ / ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΑΤΡΙΔΑ / ΜΙΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ - ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ".
Στα πλαίσια αυτής της μονογραφίας, η Ελένη μας εισάγει στον κόσμο της λογοτεχνίας που γράφεται από ή για πρόσφυγες ή μετανάστες και στην οπτική των ανθρώπων αυτών για την παλιά και τη νέα πατρίδα.
Σε πρώτη φάση, αιτιολογεί την σχετική έρευνα και δίνει τη σχέση της διαπολιτισμικότητας και της λογοτεχνίας. Ακολουθεί η μεθοδολογία της ανάλυσης, η ανάλυση των κειμένων, τα ευρήματα και τα συμπεράσματα.
Πρόκειται πραγματικά για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εργασία μέσα από την οποία μπορούμε να δούμε και να διαπιστώσουμε πως προσεγγίζεται το φαινόμενο της διαπολιτισμικότητας από τη λογοτεχνία. 
Πως αλλάζουν οι αφηγήσεις όταν αλλάζουν και τα πρόσωπα που αφηγούνται, ποια είναι η στάση παλαιότερων και νεώτερων γενιών και πως μέσα από όλα αυτά, η ίδια η λογοτεχνία μπορεί να παίξει τον δικό της ρόλο στην αφύπνιση συνειδήσεων και στην αποδοχή του εθνοτικά άλλου.
Ένα πολύ σημαντικό έργο, μια σοβαρότατη επιστημονική δουλειά. Όσο για την Ελένη μας, ας είναι πάντα καλά, πάντα δημιουργική και δραστήρια, πάντα ζωντανή και πνευματώδης.

*από το:
________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου