ΜΠΑΙΝΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων... // (Εκπαιδευτικοί , άνθρωποι, που τιμούν την αποστολή τους..., όταν κάποιοι άλλοι, και εκπαιδευτικοί και γονείς, βλέπουν με μισό μάτι τα προσφυγάκια, μη τυχόν και ... μολύνουν την καθαρότητα της φυλής...
-Δ.Τζ.)
Δηλώνει περήφανη για τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς και η ίδια θα διδάσκει Ελληνικά στα 12 παιδιά που θα πάνε στο τμήμα υποδοχής του 1ου ΕΠΑΛ - Ένα ακόμη τμήμα στο 1ο Γυμνάσιο 24 προσφυγόπουλα, ασυνόδευτα αλλά και παιδιά που μένουν σε διαμερίσματα, θα πάνε από τη Δευτέρα, τα μισά απ’αυτά στο 1ο Γυμνάσιο και τα υπόλοιπα στο 1ο ΕΠΑΛ Χίου για να κάνουν το αυτονόητο για την ηλικία τους, που δυστυχώς στην περίπτωσή τους αποτελεί ζητούμενο.
Παρόλο που δεν υπάρχουν διαθέσιμες όλες οι ειδικότητες εκπαιδευτικών, που προβλέπονται από το νόμο του 1999 για τις τάξεις υποδοχής, το πρόγραμμα ξεκινά και μάλιστα το δρόμο ανοίγει η Δ/ντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, Ευτυχία Βλυσίδου, που θα διδάξει, δύο ώρες, κάθε ημέρα, Ελληνική Γλώσσα στα προσφυγάκια που θα πάνε στο 1ο ΕΠΑΛ.
Η φωνή της, όταν μιλά στο Ράδιο «Α» γι’ αυτήν την προσπάθεια, σπάει, γιατί εκτός της πεποίθησή της ότι η εκπαίδευση είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, έχει οικογενειακά βιώματα που την κάνουν να αφιερώσει αυτή την προσπάθεια στη μαμά της αλλά και σε όσους γνώρισαν την προσφυγιά.
«Η μητέρα μου μαζί με τ’αδέλφια της βρέθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, να φοιτούν σε προσφυγικό δημοτικό σχολείο, σε αγγλικό στρατόπεδο, στην Κύπρο», λέει η Ευτυχία Βλυσίδου και εκφράζει την περιφάνειά της γιατί διευθύνει τα σχολεία της Χίου. Κάνει ειδική αναφορά στους συλλόγους διδασκόντων ΄των δύο σχολείων, στους καθηγητές που διαθέτουν το περίσσευμα του χρόνου τους για να διδάξουν τα προσφυγάκια και στους μαθητές των σχολείων που θα τα δεχτούν την κοινότητά τους.
Δεν παραλείπει να αναφερθεί στη δυναμική Εισαγγελέα Χίου, Σ. Σταυράτη, που έχει την επιμέλεια των ασυνόδευτων και – όπως λέει – «μπήκε μπροστά σ’αυτήν την προσπάθεια και απεγκλώβισε πολλές διαδικασίες».
Η Δ/νση Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης συνεργάζεται στενά με τη “Μετάδραση” και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για την εφαρμογή του προγράμματος, με την Ευτυχία Βλυσίδου να σημειώνει ότι πρόκειται για έναν μετακινούμενο μαθητικό πληθυσμό, αφού τα παιδιά που τη Δευτέρα θα πάνε σχολείο, μπορεί σε λίγες ημέρες να βρίσκονται σε κάποιο άλλο μέρος της Ελλάδας ή το εξωτερικό, αν εγκριθεί το αίτημα ασύλου, ή γίνει η επανένωση με τις οικογένειές τους. Επίσης διευκρινίζει ότι όλα τα παιδιά που θα πάνε σχολείο έχουν τα νόμιμα έγγραφα και τα παραστατικά εμβολιασμού.
Βάσει του προγράμματος θα πρέπει να διδαχθούν 14 ώρες Ελληνική Γλώσσα, 4 ώρες μαθηματικά, 6 ώρες ξένη γλώσσα, 2 πληροφορική και 3 ώρες φυσική αγωγή.
Το πρόγραμμα δεν θα ξεκινήσει με όλες τις προβλεπόμενες ώρες στα Ελληνικά και τα Αγγλικά, λόγω έλλειψης καθηγητών αλλά στο τμήμα του 1ου Γυμνασίου θα διδάσκονται εβδομαδιαίως 9 ώρες ελληνικών και 10 ώρες στο ΕΠΑΛ, μέχρι να καλυφθεί – μέσω ΕΣΠΑ – η πρόσληψη καθηγητών των συγκεκριμένων ειδικοτήτων.
_____________alithia.gr
Πηγή: http://anemosantistasis.blogspot.com/…/…/blog-post_644.html…