Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξορισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

επιμέλεια σελίδας: Πάνος Αϊβαλής, δημοσιογράφος, επι-κοινωνία // email: panosaivalis@gmail.gr

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ξενοφοβία
// το αίσθημα φόβου ή και αποστροφής προς τους ξένους: η - προκαλεί ρατσιστική συμπεριφορά. - ξενόφοβος, ξενοφοβικός Ελλ. λεξικό Γ. Μπαμπινιώτη

Ξενοφοβία (από το "ξένος" + "φόβος") είναι όταν ένας άνθρωπος είναι επιφυλακτικός ή αντιπαθεί κάτι ή κάποιον που δεν είναι δικό του, δηλ. δεν ανήκουν στην ίδια εθνικότητα, θρησκεία κ.α. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

κιτρινισμένες λιθο-γραφίες... για τον άνθρωπο και τις αξίες που χάθηκαν στην εποχή μας...

~

..................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

Μετάφραση - Translate

Ειδήσεις

Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013

Οταν η μισαλλοδοξία φτάνει ακόμα και στα νηπιαγωγεία

Η ιστορία μιας μητέρας, που πηγαίνοντας το παιδάκι της στον σταθμό, την περικύκλωσαν χρυσαυγίτες, λέγοντάς της ότι μεταφέρουν παράπονα άλλων γονιών και νηπιαγωγών διότι το παιδί της είναι άλλου θρησκεύματος και δεν του επιτρέπεται να μιλάει για τον Χριστό
→«Θεωρούμε αυτονόητο ότι δεν πρέπει να δίνονται τα στοιχεία του παιδιού σε κανέναν. Θα διερευνηθεί η συγκεκριμένη υπόθεση για να αποδοθούν τυχόν ευθύνες» τονίζει το υπουργείο Εσωτερικών
→Κάποιοι γονείς φοβήθηκαν μετά το περιστατικό και σταμάτησαν να στέλνουν τα παιδιά τους στον σταθμό επειδή ανήκουν σε άλλο θρήσκευμα


Των Αφροδίτης Τζιαντζή, Αντας ΨαρράΤην ώρα που τα κόμματα παζαρεύουν τη «δόση» του αντιρατσιστικού, την ώρα που ένας ανώνυμος εγκληματίας αντιμετωπίζεται από τα ΜΜΕ και την κοινή γνώμη με βάση την εθνικότητα, το χρώμα ή το θρήσκευμα και κυρίως την ώρα που ναζιστικές συμμορίες οργώνουν με «όψιμους» συνοδοιπόρους τους δρόμους και τα στενά για να κακοποιήσουν μετανάστες ή αλλόθρησκους ή διαφορετικούς, η απειλητική σκιά του μίσους φτάνει ακόμα και στα νηπιαγωγεία.
Αν σε κάποιους αυτό φαντάζει υπερβολικό, διαβάστε τι ακριβώς συνέβη σε έναν δημοτικό παιδικό σταθμό του νομού Θεσσαλονίκης.
Τον Οκτώβριο οι γονείς ενημερώθηκαν από τη διεύθυνση ότι η Χρυσή Αυγή ζήτησε τα στοιχεία των παιδιών. Συγκεκριμένοι γονείς αντέδρασαν με επιστολή τους που υπογράμμιζε ότι δεν έχει δικαίωμα να δημοσιοποιήσει τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών ούτε η διεύθυνση ούτε κανένας.
Το θέμα… ξεχάστηκε μέχρι που μια μέρα μια μητέρα (τα στοιχεία της είναι στη διάθεση της «Εφ.Συν.») συζητούσε με εκπαιδευτικό στον χώρο του παιδικού σταθμού για την απαγόρευση του τραγουδιού «για τον Κεμάλ», του Μάνου Χατζιδάκι. Ακριβώς πίσω στεκόταν και άκουγε ένας γονιός γνωστός για τις προτιμήσεις του στο μόρφωμα της Χ.Α.
Την άλλη ημέρα το πρωί η συγκεκριμένη μητέρα, πηγαίνοντας το παιδάκι στον σταθμό, αντίκρισε ένα αμάξι και απέξω τρία άτομα (μεταξύ αυτών και τον γονιό που είχε «ακούσει» τη συζήτηση) που είχαν πάνω τους και τατουάζ με την «ειδική σήμανση», άλλωστε είναι καλοκαίρι κι αυτά φαίνονται! Η μητέρα φοβήθηκε και ενστικτωδώς αντιδρώντας ενημέρωσε τις νηπιαγωγούς ότι κάποιοι γονείς εμφανώς χρυσαυγίτες είναι απέξω. Αμέσως αναζήτησε τη διευθύντρια του σταθμού που όμως απουσίαζε (σε διοικητικές υπηρεσίες).
Βγαίνοντας ξανά έξω για να μπει στο αυτοκίνητό της και να φύγει περικυκλώθηκε από τα συγκεκριμένα άτομα. Την «καλημέρισαν» λέγοντάς της ότι μεταφέρουν παράπονα άλλων γονιών αλλά και νηπιαγωγών διότι το παιδί της είναι άλλου θρησκεύματος (!) και δεν του επιτρέπει να μιλάει για τον Χριστό.
Η μητέρα, ως μη όφειλε, μας εξήγησε ότι λίγες μόνο ημέρες πριν, το πιτσιρίκι της γυρνώντας σπίτι από τον σταθμό είπε πως έμαθε ότι οι παπαρούνες είναι κόκκινες διότι βάφτηκαν έτσι από το αίμα του Χριστού! Η ίδια το επισήμανε στη νηπιαγωγό διότι κατά τη γνώμη της αυτό δεν αποτελεί θεολογική άποψη ούτε θέμα πίστης, αλλά ανήκει στη σφαίρα της μεταφυσικής, με την οποία και διαφωνεί.
Στη συνέχεια, απάντησε στους «αγγελιοφόρους» γονείς ότι δεν έχουν καμιά ιδιότητα ή αρμοδιότητα να της λένε κάτι τέτοιο. Η απάντησή τους ήταν ότι δεν ανέχονται να πατάει κάποιος την… ελληνική σημαία. Η μητέρα κρατώντας, όσο μπορούσε, την ψυχραιμία εξήγησε ότι ο σταθμός έχει πολλούς γονείς και αν έχουν ενστάσεις μπορούν να κάνουν αναφορά, όχι όμως τέτοιου τύπου «προσωπικές» συνομιλίες.
Αμέσως μετά και πολύ θορυβημένοι οι δύο γονείς πήγαν στον δήμαρχο για να διαμαρτυρηθούν για τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων των παιδιών. Η απάντηση του δημάρχου όμως δεν τους κάλυψε, μια και απέδωσε το όλο πρόβλημα σε… κουτσομπολιά. «Δεν είναι κουτσομπολιά, η πληροφορία για την καταγωγή ενός παιδιού είναι διαρροή προσωπικών δεδομένων», αντέτειναν οι γονείς.
Η μητέρα θέλησε να επικοινωνήσει το πρόβλημά της διότι αισθάνθηκε πλήρη αδυναμία να ζει και να μιλάει ελεύθερα ως πολίτης, αλλά πολύ περισσότερο για να προστατέψει τα παιδιά από κάθε είδους ρατσιστική βία. Η περιοχή έχει πολλούς παλιννοστούντες και φυσικά αλλόθρησκους.
Η συγκεκριμένη μητέρα έχει ζήσει πολλά χρόνια στο εξωτερικό και στην απόφασή της να ζήσει ελεύθερα στην πατρίδα της με την οικογένειά της δεν θέλει εμπόδια που πηγάζουν από μισαλλοδοξία και κυρίως θέλει τους θεσμούς να λειτουργούν προστατευτικά για όλους τους πολίτες και πάνω από όλα για τα μικρά παιδιά. Ηδη κάποιοι γονείς φοβήθηκαν μετά το περιστατικό και σταμάτησαν να στέλνουν τα παιδιά τους στον σταθμό επειδή ανήκουν σε άλλο θρήσκευμα.
Της ζητήσαμε να δημοσιεύσουμε το σοβαρό αυτό συμβάν πριν τέτοιας φύσης περιστατικά αποκτήσουν τραγικές συνέπειες στη ζωή παιδιών που έτυχε να ζουν και να εκπαιδεύονται στην Ελλάδα. Της δώσαμε τη διαβεβαίωση ότι θα είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια αυτή, αναζητώντας εκ μέρους της ξεκάθαρες απαντήσεις από κάθε αρμόδιο. Η Μακεδονία δεν είναι η μόνη περιοχή με τέτοια ακραία συμπτώματα, αλλά ίσως γίνει η αφορμή να υψωθεί ένα τείχος προστασίας στα δικαιώματα των παιδιών και των γονιών τους με την αναγκαία αφύπνιση και εγρήγορση όλων των εκπαιδευτικών.
»Δεν ξεχωρίζουμε τα παιδιά»

«Οι παιδαγωγοί προστατεύουν απολύτως τα προσωπικά δεδομένα κάθε παιδιού και εφαρμόζουν πληθώρα πολιτισμικών προγραμμάτων με σκοπό τον σεβασμό της όποιας ιδιαιτερότητας και διαφοράς», είπε στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών, Ευαγγελία Καλαϊτζή.
«Σας λέω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι οι παιδαγωγοί είναι τόσο συνειδητοποιημένοι σε αυτό το θέμα, που το θεωρώ αδύνατον να διέρρευσε το θρήσκευμα του παιδιού από παιδαγωγούς. Εμείς ποτέ δεν μπήκαμε στη διαδικασία να ξεχωρίσουμε τα παιδιά ανάλογα με τα θρησκευτικά ή άλλα τους πιστεύω. Τα μικρά παιδιά όπως και τα αστέρια δεν έχουν πατρίδα ούτε θρησκεία. Ανήκουν στην ανθρωπότητα και χρήζουν της προστασίας και του σεβασμού της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων τους». Η διδασκαλία των Θρησκευτικών και της Ιστορίας αφορά τις οικογένειες των παιδιών και μεγαλύτερες βαθμίδες της εκπαίδευσης. «Τα παιδιά που φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς είναι από έξι μηνών ώς πέντε ετών και δεν βρίσκονται στο εξελικτικό στάδιο ψυχολογικής και κοινωνικής ωρίμανσης για να κατανοήσουν αφηρημένες έννοιες, όπως «θρησκεία», «πατρίδα» κ.λπ. Η προσχολική αγωγή δεν διδάσκει Θρησκευτικά ούτε Ιστορία, αλλά καλλιεργεί μεταξύ των παιδιών τη συνεργασία, την αγάπη και την αλληλεγγύη. Αν πάντως διαπιστωθεί ότι κάποιος παιδαγωγός δεν επιτελεί σωστά το καθήκον του, πρέπει να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες υπηρεσιακές διαδικασίες».
Από το Συντονιστικό Νηπιαγωγών μάς ενημέρωσαν ότι το πρόβλημα των ρατσιστικών παρεμβάσεων εξωθεσμικών παραγόντων στα σχολεία δεν είναι άγνωστο, αλλά ότι οι σύλλογοι εκπαιδευτικών, σε συνεργασία με τους πανεπιστημιακούς και άλλους φορείς, είναι οργανωμένοι ενάντια σε κάθε ρατσιστική απειλή και κρούσμα. «Εχουμε υπόψη αντίστοιχες ρατσιστικές επιθέσεις, αλλά συνήθως γίνονται εξωσχολικά, σε χώρους της γειτονιάς και σπάνια μέσα στο σχολείο. Δεν είμαστε σίγουροι αν όντως οι παιδαγωγοί διοχέτευσαν την πληροφορία για το θρήσκευμα του παιδιού. Αν όμως ο παιδαγωγός είναι ο φορέας του ρατσισμού, σαφώς το καταδικάζουμε. Ο ρατσισμός δεν έχει καμία θέση στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς. Αυτό είναι κοινή στάση όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας».

…………………………………………………………………………………….

Ψάχνοντας για απαντήσεις
H «Eφ.Συν.» επικοινώνησε με το υπουργείο Εσωτερικών, στην εποπτεία του οποίου υπάγονται οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί της χώρας. «Οποιοσδήποτε διαχωρισμός λόγω φυλής, θρησκεύματος, καταγωγής είναι καταδικαστέος. Θεωρούμε επίσης αυτονόητο ότι δεν πρέπει να δίνονται τα στοιχεία του παιδιού σε κανέναν. Από εκεί και πέρα πρέπει να διερευνηθεί η συγκεκριμένη υπόθεση για να αποδοθούν τυχόν ευθύνες», ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου.
Οσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα των νηπίων, ο εκπρόσωπος μας παρέπεμψε στην απάντηση του υπουργού Εσωτερικών τον Οκτώβριο, όταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Νίκος Παναγιώταρος ζήτησε τα στοιχεία αλλοδαπών βρεφών και νηπίων που φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς, ενώ είχε ρητά προαναγγείλει ρατσιστικές «εφόδους». Τότε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης είχε δηλώσει ότι «η ιθαγένεια δεν αποτελεί κριτήριο επιλογής παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς των δήμων» και ότι «σε σε καμία περίπτωση δεν ζητήθηκαν ούτε πρόκειται να ζητηθούν τα στοιχεία των παιδιών παρά μόνο το ποσοστό Ελλήνων, Ευρωπαίων και υπηκόων τρίτων χωρών».
Καθώς δεν υπάρχει ξεχωριστή δεοντολογία για τους παιδικούς σταθμούς, το υπουργείο μάς παρέπεμψε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Οπως μας είπε η διευθύντρια επικοινωνίας της Αρχής, Κατερίνα Κοσμοπούλου, ισχύει ο νόμος 2472/1997, όπως τροποποιήθηκε το 2011, για την «Προστασία του Ατόμου από την Επεξεργασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα».
Εκεί ορίζεται ότι η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων επιτρέπεται μόνο με την άδεια του υποκειμένου, για συγκεκριμένους νόμιμους σκοπούς και είναι απόρρητη. Ο υπεύθυνος επεξεργασίας, στη συγκεκριμένη περίπτωση το προσωπικό του παιδικού σταθμού, «οφείλει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των δεδομένων και την προστασία τους από κάθε μορφή αθέμιτης επεξεργασίας, όπως η απαγορευμένη διάδοση ή πρόσβαση». Μάλιστα η εθνική και φυλετική προέλευση και οι θρησκευτικές πεποιθήσεις συμπεριλαμβάνονται στα «ευαίσθητα δεδομένα», των οποίων η συλλογή και η επεξεργασία απαγορεύονται ρητά από το άρθρο 7 της συγκεκριμένης νομοθεσίας και επιτρέπονται μόνο κατόπιν ειδικής άδειας της Αρχής εφόσον συντρέχουν ιδιαίτερες προϋποθέσεις.
05/06/2013


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου