Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξορισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

επιμέλεια σελίδας: Πάνος Αϊβαλής, δημοσιογράφος, επι-κοινωνία // email: panosaivalis@gmail.gr

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ξενοφοβία
// το αίσθημα φόβου ή και αποστροφής προς τους ξένους: η - προκαλεί ρατσιστική συμπεριφορά. - ξενόφοβος, ξενοφοβικός Ελλ. λεξικό Γ. Μπαμπινιώτη

Ξενοφοβία (από το "ξένος" + "φόβος") είναι όταν ένας άνθρωπος είναι επιφυλακτικός ή αντιπαθεί κάτι ή κάποιον που δεν είναι δικό του, δηλ. δεν ανήκουν στην ίδια εθνικότητα, θρησκεία κ.α. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

κιτρινισμένες λιθο-γραφίες... για τον άνθρωπο και τις αξίες που χάθηκαν στην εποχή μας...

~

..................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

Μετάφραση - Translate

Ειδήσεις

Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012

Περιμένοντας στην ουρά όλη νύχτα για να καταθέσουν αίτημα ασύλου

Ζώτου Έλλη
Ημερομηνία δημοσίευσης: 26/02/2012- εφημ. Η ΑΥΓΗ*

  "Έχεις ξαναπάει στο Αλλοδαπών;" με ρωτούσε συνάδελφος πριν από μήνες που προσπαθούσε να μου εξηγήσει πώς ακριβώς θα φτάσω. Μόνο όταν πήγα κατάλαβα τι εννοούσε. Η είσοδος για όσους προσπαθούν να καταθέσουν αίτημα ασύλου δεν είναι φυσικά η κεντρική της Πέτρου Ράλλη αλλά βρίσκεται στην οδό Σαλαμινίας, ένα δρομάκι που για να φτάσεις στρίβεις σε ένα δρόμο χωρίς πεζοδρόμια ή φώτα που κάθε λίγο και λιγάκι νταλίκες και φορτηγά ξεφυτρώνουν μπροστά σου ή διασταυρώνονται, χωρίς να έχεις καμία εναλλακτική, ούτε σε φράχτη δεν μπορείς να ανεβείς, απλά παρακαλάς να σε έχει προσέξει ο οδηγός!

  Κάπως έτσι, για άλλη μια νύχτα την προηγούμενη Παρασκευή 60 πρόσφυγες στήθηκαν στην ουρά της οδού Σαλαμινίας, ελπίζοντας πως θα είναι ανάμεσα στους 20 "τυχερούς" που θα καταφέρουν να καταθέσουν αίτημα. Η ώρα είναι 11 το βράδυ και ήδη το κρύο δεν σου επιτρέπει να σταθείς ακίνητος πάνω από 5 λεπτά. Αυτοί όμως θα πρέπει να διανυκτερεύσουν εκεί καθώς γύρω στις 5 το πρωί θα βγει κλιμάκιο αστυνομικών από το κτήριο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και θα διαλέξει τους 20 που θα τους επιτραπεί να μπουν μέσα στο κτήριο και να καταθέσουν την αίτηση ασύλου. Είκοσι μόνο αιτήματα κάθε Σάββατο παραλαμβάνει η Διεύθυνση Αλλοδαπών, όπως καταγγέλλεται από ΜΚΟ και αντιρατσιστικές οργανώσεις, ανάμεσα στις οποίες και η Διεθνής Αμνηστία σε πρόσφατη ανακοίνωσή της. Τις καθημερινές δέχεται μόνο αιτήματα από ευάλωτες κατηγορίες όπως ανήλικοι ή έγκυες.
  Και όμως τον δρόμο αυτό βαδίζουν εκατοντάδες άνθρωποι με όπλο την ελπίδα να μπορέσουν να καταθέσουν αίτημα ασύλου και ίσως και να το πάρουν.
  "Πριν από 2 μήνες στην ουρά μπορούσες να δεις μέχρι και 150 άτομα. Τον τελευταίο καιρό έχουν μειωθεί, αλλά και πάλι μόνο 20 θα φτάσουν στην πόρτα και δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι οι 20 πρώτοι στην ουρά, κάποιες φορές διαλέγουν. Προφανώς για να μην αυξηθεί ο αριθμός των εκκρεμουσών υποθέσεων όπως είχε γίνει πριν, μειώνουν συνεχώς τον αριθμό των αιτήσεων που δέχονται." διηγείται στην Κ.Α. δικηγόρος που βρέθηκε την προηγούμενη Παρασκευή στην ολονύχτια παράσταση και συμπαράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής που οργάνωσαν η Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, σε συνεργασία με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις Αίτημα, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, το Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων, η Διεθνής Αμνηστία και άλλες ακόμα συλλογικότητες και οργανώσεις.
  Υπό αυξημένη αστυνομική παρουσία, μια και ερχομός των οργανώσεων κινητοποίησε τις αρχές, συλλογικότητες και οι οργανώσεις μοίρασαν στους πρόσφυγες κείμενο που σε πέντε γλώσσες δήλωνε την συμπαράστασή τους στην προσπάθειά τους να ασκήσουν το νόμιμο αυτό δικαίωμά τους και κατήγγειλε ότι οι αρχές παραβιάζουν τον νόμο καθιστώντας την άσκησή του δικαιώματος αυτού αδύνατη.
  Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί πως έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος από τη θέσπιση νέων κανόνων και διαδικασιών για τη χορήγηση ασύλου και άλλων μορφών διεθνούς προστασίας, καμία από τις υπηρεσίες που προβλέπει ο σχετικός νόμος (3907/2011) δεν έχει λειτουργήσει, παρά τις αυξημένες ανάγκες και τα σοβαρά προβλήματα, όπως επισημαίνουν σε πρόσφατες εκθέσεις τους ο Συνήγορος του Πολίτη και η Διεθνής Αμνηστία. Οι υπηρεσίες αυτές δεν έχουν στελεχωθεί ακόμα και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επικαλείται τους περιορισμούς που έχει επιβάλλει το Μνημόνιο.
  Ανάμεσα στους αλληλέγγυους, ξεχωρίζουν δύο νεαροί από τη Νιγηρία και την Ακτή Ελεφαντοστού, ο 18χρονος Τσ. και ο 19χρονος Αλ., έχουν πάρει και οι δύο την ροζ κάρτα και ήλθαν για να συμπαρασταθούν σε αυτούς που ακόμα περιμένουν. Οι ιστορίες τους σαν ταινία, ο 18χρονος έμεινε 48 ώρες στην ουρά για να μπορέσει να καταθέσει αίτηση ασύλου, ο 19χρονος, αφήνοντας πίσω στην πατρίδα τον δίδυμο αδελφό του και τα 11 αδέλφια του κατάφερε διασχίζοντας σχεδόν τη μισή Αφρική να φτάσει στην Ελλάδα, όπου αρρώστησε σοβαρά. Στο ελληνικό όμως νοσοκομείο, μια κοινωνική λειτουργός τον πρόσεξε και τον έφερε σε επαφή με το Δίκτυο Δικαιωμάτων του Παιδιού. Τώρα μαθαίνει μοντάζ και λέει πως στάθηκε τυχερός. "Το μέλλον θα είναι καλύτερο" με διαβεβαιώνει ο 18χρονος Τσ. "Είμαι σίγουρος!, προσθέτει.

  _________________________________

  Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου