Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξορισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

επιμέλεια σελίδας: Πάνος Αϊβαλής, δημοσιογράφος, επι-κοινωνία // email: panosaivalis@gmail.gr

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ξενοφοβία
// το αίσθημα φόβου ή και αποστροφής προς τους ξένους: η - προκαλεί ρατσιστική συμπεριφορά. - ξενόφοβος, ξενοφοβικός Ελλ. λεξικό Γ. Μπαμπινιώτη

Ξενοφοβία (από το "ξένος" + "φόβος") είναι όταν ένας άνθρωπος είναι επιφυλακτικός ή αντιπαθεί κάτι ή κάποιον που δεν είναι δικό του, δηλ. δεν ανήκουν στην ίδια εθνικότητα, θρησκεία κ.α. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

κιτρινισμένες λιθο-γραφίες... για τον άνθρωπο και τις αξίες που χάθηκαν στην εποχή μας...

~

..................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

Μετάφραση - Translate

Ειδήσεις

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Ερώτηση των βουλευτών ΔΗΜΑΡ Μ. Γιαννακάκη και Γ. Πανούση σχετικά με την εφαρμογή των Συστάσεων της Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας


ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: «Εφαρμογή των Συστάσεων της ECRI»

Κύριε Υπουργέ,

στις αρχές του 2009, η Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ECRI) έκανε κάποιες Συστάσεις προς την χώρα μας, μέσω της σχετικής εκθέσεως του Τέταρτου Κύκλου Παρακολούθησης, αναφορικά με την αντιμετώπιση του ρατσισμού και την έκδοση αδειών παραμονής προς αλλοδαπούς. Οι Συστάσεις αυτές απευθύνθηκαν κατά προτεραιότητα και δεν είχαν σκοπό να αποδώσουν την συνολική εικόνα. 

Συγκεκριμένα, η εν θέματι Επιτροπή έχει προτείνει την θεσμική καθιέρωση και διασφάλιση του Έλληνα Συνήγορου του Πολίτη ως Διαμεσολαβητή, παρόχου βοήθειας και αρωγού των θυμάτων ρατσισμού στην Ελλάδα, την επιμήκυνση της προθεσμίας υποβολής παραπόνων από τους παθόντες προς τον Διαμεσολαβητή, στο ένα έτος από τους έξι μήνες, που ισχύει ως σήμερα, την υιοθέτηση ενός προγράμματος δράσης για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, καθώς και την αντιμετώπιση διαδικαστικών προβλημάτων αναφορικά με τις εκδόσεις αδειών παραμονής. 

Κατόπιν επικοινωνίας της Επιτροπής με την Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά και έρευνας της ίδιας, στις 25 Σεπτεμβρίου 2012 εκδόθηκαν τα συμπεράσματά της, αναφορικά με την εφαρμογή των Συστάσεών της, από την Ελλάδα. Σχετικά με την πρώτη Σύσταση σημειώνεται η αδυναμία του Διαμεσολαβητή να λειτουργήσει ως νομικός αντιπρόσωπος των θυμάτων, λόγω αδιαφορίας των Ελληνικών Αρχών να καθορίσουν τον ρόλο του πρώτου, ενώ η προθεσμία υποβολής παραπόνων από τους παθόντες παραμένει στους έξι μήνες. Η μόνη θετική εξέλιξη υπήρξε η πρωτοβουλία του Διαμεσολαβητή να δράσει υπό την αιγίδα του, εξ Ευρωπαϊκής Ενώσεως χρηματοδοτούμενου, προγράμματος PROGRESS, η οποία εξέλιξη όμως δεν θεωρείται ικανή για να αντισταθμίσει την μη εφαρμογή των προαναφερθέντων. 

Αναφορικά με την δεύτερη Σύσταση η Επιτροπή αναμένει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα από το Ελληνικό Κράτος, το οποίο θα στηρίζεται στην Εθνική Στρατηγική Εντάξεως των Ρομά, που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 30 Δεκεμβρίου 2011, σε στενή, όμως, συνεργασία και σύμφωνα με τις προτάσεις του Διαμεσολαβητή. 

Σχετικά με την τρίτη Σύσταση, εκφράζεται ο έντονος προβληματισμός αναφορικά με την επίλυση των διαδικαστικών θεμάτων, αφού μέσω του σχεδίου «Καλλικράτης», η αρμοδιότητα για την έκδοση και ανανέωση των αδειών παραμονής μεταφέρθηκε από τις κεντρικές προς τις νομαρχιακές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα την περαιτέρω περιπλοκή της διαδικασίας. 

Κατόπιν των ανωτέρω 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση εφαρμογή των Συστάσεων της Επιτροπής;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Μαρία Γιαννακάκη
Ιωάννης Πανούσης

28/09/12

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Μια ακόμα δολοφονική επίθεση κατά μεταναστών με μαχαίρι στη Μεταμόρφωση


Η δολοφονική επίθεση σημειώθηκε στην οδό Ερμού, κοντά στη ΦΑΓΕ στη Μεταμόρφωση. Μια μηχανή και ένα αυτοκίνητο σταμάτησαν μπροστά στους τρεις μετανάστες και τους ρώτησαν από που είναι. Όταν οι μετανάστες απάντησαν οι δράστες τους επιτέθηκαν και τους μαχαίρωσαν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο αυτοκίνητο επέβαιναν τέσσερα άτομα και ένα ή δύο στη μηχανή.
Ο ένας μετανάστης κατάφερε να διαφύγει και στη συνέχεια μετέβη στο αστυνομικό τμήμα και κατήγγειλε το περιστατικό.
Η δολοφονική επίθεση απασχόλησε  και τα διεθνή μέσα, όπως το Euronews, το Γαλλικό Πρακτορείο κ.α. Όπως σημειώνεται από το Γαλλικό Πρακτορείο μετά την εκλογική άνοδο της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής υπάρχει μια απότομη αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων σε μετανάστες σε συνοικίες της Αθήνας.
Στο δημοσίευμα γίνεται μια αναφορά στις τελευταίες επιθέσεις των μελών της Χρυσής Αυγής, αλλά και στην δημοσκοπική της άνοδο. «Παρατηρητές αναφέρουν ότι τα μέλη της Χρυσής Αυγής έχουν επωφεληθεί από τη δικαστική αδράνεια», σημειώνεται και προστίθεται πως «η αντιμετώπιση της αστυνομίας είναι ήπια απέναντι στα μέλη της Χρυσής Αυγής και συχνά οι δράστες δεν συλλαμβάνονται».

__________________________________

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

2ο Αντιρατσιστικό - Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Κορίνθου 13-16 Σεπτεμβρίου 2012


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 

Στο μυαλό είναι ο στόχος... το νου σου ε; 


Η φετινή διοργάνωση του 2ου Αντιρατσιστικού - Αντιφασιστικού Φεστιβάλ Κορίνθου είναι περισσότερο επίκαιρη για την πόλη μας από ποτέ. Η παράδοση του 6ου ΣΠ Κορίνθου, εν μία νυκτί, στην αστυνομία και η μετατροπή του σε στρατόπεδο συγκέντρωσης δεν μπορεί να αφήσει κανένα μας αδιάφορο. Τα γεγονότα της 23ης και 24ης του Αυγούστου δεν τιμούν την πόλη μας, τον πολιτισμό μας και τη νοημοσύνη μας. Δεν τιμούν κανένα δημοκρατικό λαό. Αντίθετα θυμίζουν άλλες εποχές.

Ένα χρόνο μετά λοιπόν είμαστε πάλι εδώ, στην τελική ευθεία για το 2ο Αντιρατσιστικό - Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Κορίνθου, 13 έως και 16 Σεπτεμβρίου, ορθώνοντας την φωνή μας απέναντι στις διακρίσεις, τον ρατσισμό και τους αποκλεισμούς κοινωνικών ομάδων λόγω φύλου, εθνικότητας, οικονομικής ή άλλης μειονεξίας, ιδιαίτερης πολιτισμικής ταυτότητας κλπ. Στήνουμε μια γιορτή ανοικτή σε όλους/ες, που σκοπό έχει να προάγει τον πολιτισμό, προτάσσοντας τον άνθρωπο και τις αξίες της δημοκρατίας που μιλούν για ελευθερία, διάλογο, ισότητα, σεβασμό στη διαφορετικότητα, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, απέναντι στην βαρβαρότητα των καιρών μας.


 Η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Κορίνθου καλεί τους πολίτες της Κορίνθου να στηρίξουν και φέτος αυτή την προσπάθεια με την παρουσία τους και την συμμετοχή τους. Η ανασφάλεια και η ανησυχία για το μέλλον δεν πρέπει να μας αποξενώνουν από τους συνανθρώπους μας. 
Είναι ανάγκη να κοιτάξουμε τον διπλανό μας, να αναγνωρίσουμε τις κοινές μας ανάγκες και τα κοινά μας συμφέροντα για μια καλύτερη, πιο δίκαιη και πιο ανθρώπινη κοινωνία. Μέσα από την αλληλεγγύη, τη συντροφικότητα και τη διεκδίκηση μπορούμε να αναστρέψουμε το κλίμα φόβου & μίσους, να αρνηθούμε τον κοινωνικό κανιβαλισμό, να αλλάξουμε αυτόν τον κόσμο που μας θέλει να αλληλοτρωγόμαστε!

 Στο μυαλό είναι ο στόχος... το νου σου ε; 


~~~~~~~~~~~~~~~


ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 2ου Αντιρατσιστικού - Αντιφασιστικού Φεστιβάλ Κορίνθου έχει ως εξής:

ΠΕΜΠΤΗ 13/9
Αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος «σβούρα» (Σίνα 37)

Ώρα 8:30 μμ
Προβολή ντοκιμαντέρ/ενημερωτικού υλικού και συζήτηση με θέμα: «Διακίνηση γυναικών για σεξουαλική εκμετάλλευση: Όχι κάτι καινούργιο, όμως πάντα τραγικό»
Σίσσυ Βωβού (Φεμινιστική Πρωτοβουλία για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών)
Εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14/9
Κέντρο Νέων Κορινθίας (Κολιάτσου 112)

Ώρα 8:30 μμ
Συζήτηση με θέμα: «Το δικαίωμα στη σεξουαλική αυτοδιάθεση: Η ελληνική περίπτωση»
Γρηγόρης Βαλλιανάτος
Ειρήνη Πετροπούλου (Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας – ΟΛΚΕ)

Ώρα 10:30 μμ
Προβολή ταινίας σε συνεργασία με την ομάδα σινεφίλ «Συνεπικινδύνως»

ΣΑΒΒΑΤΟ 15/9
Φλοίσβος Κορίνθου

Ώρα 6:30 μμ
Συζήτηση με θέμα: «Φασιστική απειλή και αντιφασιστικοί αγώνες στον 20ο αιώνα και σήμερα»
Γιώργος Αλεξάτος (Συγγραφέας)
Περικλής Κοροβέσης (Συγγραφέας)
Σπύρος Μαρκέτος (Ιστορικός)
Βόγλης Πολυμέρης (Ιστορικός)

Ώρα 8:30 μμ
Θέατρο: «Πηγαινέλα», μονόπρακτο του Σ. Μπέκετ από την ομάδα Θεάτρου Φόρουμ – εφήβων του Κέντρου Νέων Κορινθίας (10’). Ένα «ανεκτικό» παγκάκι που φιλοξενεί διάφορους διαφορετικούς ανθρώπους…

Ώρα 9:00 μμ
Συναυλία με τους:
Ομάδα Κρουστών του φεστιβάλ «Κρουστοπανήγυρις» (Νίκος Τουλιάτος, Κων/νος Παριορίτσας κ.α.)
Μάρω Μαρκέλλου (ακουστικό σετ)
Monovine
Vrasta Rasta

ΚΥΡΙΑΚΗ 16/9
Φλοίσβος Κορίνθου

Ώρα 6:30 μμ
Συζήτηση με θέμα: «Ο ρατσισμός σαν κεντρική πολιτική επιλογή: Στρατόπεδα συγκέντρωσης, “Ξένιος Δίας” και ανθρώπινα δικαιώματα»
Νίκος Κουραχάνης (Υποψήφιος Διδάκτωρ Κοινωνικής Πολιτικής, Παν/μιο Πελ/σου)
Ιωάννα Κούρτοβικ (Δικηγόρος)
Javied Aslam (Πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος «Η Ενότητα»)
Yonous Muhammadi (Πρόεδρος της Κοινότητας Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα και εκπρόσωπος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων)

Ώρα 8:30 μμ
Προβολές ταινιών μικρού μήκους
Casus Belli, του Γιώργου Ζώη (11’)
Pet Shop, του Μιχαήλ-Γαβριήλ Ζενέλη (7’)

Ώρα 9:00 μμ
Συναυλία με τους:
Johnny Vavouras (ακουστικό σετ)
Κύκνειο Άσμα και Άγρυπνος (Hit & Rap group)
Αφγανικό μουσικό συγκρότημα
Remi
https://mail.google.com/mail/u/0/images/cleardot.gif

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΣΥΛΛΑΒΟΥΝ ΤΑ ΦΑΣΙΣΤΟΕΙΔΗ ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ




Παρέμβαση στο διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων για τα πρόσφατα κρούσματα ρατσιστικής βίας από φασιστοειδή στην περιοχή, έκαναν χτες το πρωί οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στο δήμο Αγίων Αναργύρων - Καματερού.
Ειδικότερα, οι σύμβουλοι αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένα περιστατικά με την εμπρηστική επίθεση σε κατοικία τριών Πακιστανών μεταναστών, με αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών εγκαυμάτων σε έναν από αυτούς. Ακόμα, στην επίθεση πολυμελούς ομάδας εφοδιασμένης με ρόπαλα και αλυσίδες εναντίον κατοικίας που κατοικούν και Πακιστανοί μετανάστες όπου ο τραυματισμός τους αποτράπηκε χάρη στην παρέμβαση των γειτόνων. Ειδικότερα, για τη δεύτερη περίπτωση, κατήγγειλαν τη στάση της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς δυνάμεις της (ομάδα Δ) έφτασαν στο σημείο της επίθεσης και αντί να συλλάβουν τους φασίστες δράστες της επίθεσης, προσήγαγαν τρεις μετανάστες.
Οι σύμβουλοι του ΚΚΕ ζήτησαν από τον διοικητή να πάρει άμεσα μέτρα και να παρέμβει ώστε να αποτραπούν τυχόν παρόμοια περιστατικά. Κατήγγειλαν ταυτόχρονα, ότι τα περιστατικά στην περιοχή τους είναι ενταγμένα σε ένα γενικευμένο σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, όπου η αστυνομία από τη μία και τα φασιστοειδή από την άλλη έχουν εξαπολύσει βίαιες επιθέσεις σε μετανάστες. Δήλωσαν ξεκάθαρα, ότι το ΚΚΕ θα πάρει πρωτοβουλίες και θα δράσει αποφασιστικά το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με φορείς και κατοίκους της περιοχής ώστε να μην υπάρξει καμία ανοχή στις δολοφονικές επιθέσεις και το ρατσισμό.
Ο διοικητής του ΑΤ από τη πλευρά υποστήριξε ότι αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και αδυνατεί να παρέμβει αποτελεσματικά σε γενικότερα κρούσματα εγκληματικότητας. Δεσμεύτηκε στη συνέχεια να μεταβιβάσει τις καταγγελίες των συμβούλων στις ανώτερες αρχές.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ    1-9-2012